Thanks for post feature available again: viewtopic.php?f=7&t=17581

Help me . She wont start.

All ignition related articles
Post Reply
ciciomero
Posts: 10
Joined: Fri Jul 13, 2007 8:38 pm

Help me . She wont start.

#1

Post by ciciomero » Thu Apr 02, 2009 7:39 am

I put on my pan a Mallory total ignition sistem (part A557) I followed the instructions step by step repeatedly but she wont start.I also shot the distributor clockwise and counterclockwise
, but nothing.

I don't know what I can do! Help me please

Spark plug wires are crane cams "firewire"
Coil is crane cams "fireboll"
Spark are UNILITe

Help me, I have spent a lot of money My wife could tear my balls if the bike does not go!
SORRY FOR MY BAD INGLISH



fourthgear
Posts: 1391
Joined: Mon Apr 11, 2005 1:12 pm
Location: north florida
Been thanked: 4 times

Re: Help me . She wont start.

#2

Post by fourthgear » Fri Apr 03, 2009 1:21 am

Recheck your timing , are you sure you had the right mark on the flywheel ?Are you getting spark ? Is that the electronic advance system Mallory? The Mallorys need a good ground ,is the ground wire on a good ground ? Are you getting battery voltage to the Mallory ?( should be a 12 volt system & they like the full 12 volts , but I have started mine with 10.4 volts & thats a story in its self . I'm not sure about the set up on the electronic advance Mallory . I do know the mechanical adv. Mallory set up though. Just some stuff for you to think about .

ozwick86
Posts: 760
Joined: Sat Jul 17, 2004 4:06 am
Bikes: '59 Pan FLHF
Location: N. California
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Re: Help me . She wont start.

#3

Post by ozwick86 » Fri Apr 03, 2009 6:16 am

Try reversing the plug wires on the coil to see if it is firing on the wrong cylinder??

ciciomero
Posts: 10
Joined: Fri Jul 13, 2007 8:38 pm

Re: Help me . She wont start.

#4

Post by ciciomero » Fri Apr 03, 2009 7:56 am

Hi guiss.
Yesterday I again for more than 2 hours. I put the timing delayed a few degrees and I began slowly to advance the timing. she puffs, refuses, after she carver
but she is not started.
When I check the timing it never is whear I putted! (TDC mark check with the finger during compression it is a "T" on flywheel S£S). I ever tighten the distributor before tring.

12 V sistem
plug wires checked
ground checked with tester

She drive me crazy!
I do not know what more I do!
I've never had trouble like this. I put on my shovel an meccanic / electronic advance sistem without trouble, I made a lot of time the timing on my pan, I don't andertend!!!!!!!!

Do you have any ather advice?

In any case, Many thanks att all !!!!!!!!!!!!

wreck74
Posts: 13
Joined: Sun Jul 16, 2006 2:31 am

Re: Help me . She wont start.

#5

Post by wreck74 » Fri Apr 03, 2009 6:12 pm

ciciomero wrote:Hi guiss.
Yesterday I again for more than 2 hours. I put the timing delayed a few degrees and I began slowly to advance the timing. she puffs, refuses, after she carver
but she is not started.
When I check the timing it never is whear I putted! (TDC mark check with the finger during compression it is a "T" on flywheel S£S). I ever tighten the distributor before tring.

12 V sistem
plug wires checked
ground checked with tester

She drive me crazy!
I do not know what more I do!
I've never had trouble like this. I put on my shovel an meccanic / electronic advance sistem without trouble, I made a lot of time the timing on my pan, I don't andertend!!!!!!!!

Do you have any ather advice?

In any case, Many thanks att all !!!!!!!!!!!!

john HD
Moderator
Posts: 3674
Joined: Sat Aug 20, 2005 7:24 pm
Bikes: '42 WLA X 2, '55FL, '93 Ultra Classic, '91 Fatboy, '97 883, '71 Suzuki Duster 125, '83 GPz 750.
Has thanked: 52 times
Been thanked: 77 times

Re: Help me . She wont start.

#6

Post by john HD » Fri Apr 03, 2009 10:44 pm

She drive me crazy!
I do not know what more I do!
cici,

do you have the original timer?

just put that back in to get it running again! then figure out the new one later, perhaps it is defective.

john

ozwick86
Posts: 760
Joined: Sat Jul 17, 2004 4:06 am
Bikes: '59 Pan FLHF
Location: N. California
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Re: Help me . She wont start.

#7

Post by ozwick86 » Sat Apr 04, 2009 3:31 am

That's what my thought was too. Sometimes dead out of the box!

fourthgear
Posts: 1391
Joined: Mon Apr 11, 2005 1:12 pm
Location: north florida
Been thanked: 4 times

Re: Help me . She wont start.

#8

Post by fourthgear » Mon Apr 06, 2009 12:02 am

Have you checked if you are getting signal to the coil when turning over to start from the ing. module ? Are you getting any spark at the plugs when turning over to start ? Do you have batt. voltage to coil ? Is the coil good ?Check to make sure distributor (circuit breaker ) is not 180 degrees out of time Is there a timing light for timing within the ign. module . A lot of questions because this type of post is hard to diagnose on a PC.

ciciomero
Posts: 10
Joined: Fri Jul 13, 2007 8:38 pm

Re: Help me . She wont start.

#9

Post by ciciomero » Mon Apr 06, 2009 1:45 pm

OK guys,
on Saturday she started 8) .
I'm going to try to explane to you in my bad english :mrgreen: :

when I disassembled the old distributor and I remounted the heads I have left the shaft of the valve too hard :oops: . I would not have noticed :roll: .
Do you think is this the reason? :?: :?:
BOH

so I have unscrewed slightly.

She started right away! :P

after a while tests to have unscrewed the screws that hold ing. module.

I have broken down all over again, she does not start more!
She won't starts again! :?

Hear in Itali we say "CHE PALLE" :!: :!: :!:

sorry for my english

fourthgear
Posts: 1391
Joined: Mon Apr 11, 2005 1:12 pm
Location: north florida
Been thanked: 4 times

Re: Help me . She wont start.

#10

Post by fourthgear » Mon Apr 06, 2009 4:07 pm

So , it sounds to me that you had the valve push rods too tight ( over adj. ), did you follow the correct procedure to adj. them ? Look it up in the knowledge base on this sight to make sure they are adj. right before you try to start her again.
Follow the instructions you got with the Mallory to set up the distributor (circuit breaker ) all over again , it does not seem there is too much to that type of ign. system .
You also need to add to you post what all has been done to this motor to help diagnose the problem(s) . If was just replacing the ign. system is one thing , but a complete upper end job is another .Like ,did you have the cam chest open, check for intake manifold leaks ,etc..

ciciomero
Posts: 10
Joined: Fri Jul 13, 2007 8:38 pm

Re: Help me . She wont start.

#11

Post by ciciomero » Tue Apr 07, 2009 8:33 am

Hi fourthgear, :P
It's kinde of you.
You're right, you have little info :oops: .

however, at last, she's ok! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
now she start well! :mrgreen: :mrgreen:

The trouble are that the instructions are somewhat vague.
anyway I have repeated the procedure. I started with the timing very late and then I slowly advance more until she started!
Now she is slightly delayed (I can hear the sound).

You know a method for check the spark? (a home method) .

Thank you for the support! 8)
This is the best site fer me! :mrgreen:

Post Reply

Return to “Ignition”